Η Ε.Γ.Ν.Υ.Α. είναι ένα ειδικό φιλανθρωπικό σωματείο που παρέχει φροντίδα και υποστήριξη σε άτομα με νοητική αναπηρία.

50 Χρόνια Ε.Γ.Ν.Υ.Α. – 50 Χρόνια Αγάπης & Υποστήριξης

Η Ε.Γ.Ν.Υ.Α. γιόρτασε τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της με μια εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σαρωνικού.
50 Χρόνια Ε.Γ.Ν.Υ.Α. - 50 Χρόνια Αγάπης & Υποστήριξης - ΕΓΝΥΑ

Ωφελούμενοι της Ε.Γ.Ν.Υ.Α., παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο με σκηνές από τον ελληνικό κινηματογράφο. Στην εκδήλωση συμμετείχαν σε κοινά δρώμενα με τους ωφελούμενους το Λύκειο των Ελληνίδων – Παράρτημα Κερατέας και η Ομάδα Γυμναστικής για όλους του Ομίλου Αντισφαίρισης Λαυρίου.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν τιμητικά ως ευεργέτες, άνθρωποι και εταιρίες που επί σειρά ετών στηρίζουν την Ε.Γ.Ν.Υ.Α. Στην τελετή βράβευσης απονεμήθηκαν βραβεία προσφοράς στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής, στον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, τον οποίο εκπροσώπησε ο κ. Γεώργιος Παγώνης, Διευθυντής Τμήματος Δωρεών της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, στον κ. Ηλία Καίσαρη, Γενικό Διευθυντή και Ιδιοκτήτη των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη, στον κ. Γεώργιο Παπανικολάου, Δήμαρχο Γλυφάδας και στην κα Αναστασία Τσιακάλου, Πρόεδρο του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Κοινωνική Στήριξη».

Παράλληλα, βραβεύτηκαν ο ΔΕΣΦΑ Α.Ε., το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο κ. Ιωάννης Βαρδινογιάννης, η ATTRATTIVO, η Τράπεζα Τροφίμων, η κ. Ελισάβετ Φωτεινέλλη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πατέρας Τιμόθεος Αγγελής, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Μητροπόλεως, ο οποίος εκπροσώπησε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο, η κ. Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η οποία εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό, η κ. Βάσω Λάσπη μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΕΣΑμεΑ, η οποία εκπροσώπησε και την ΠΟΣΓΚΑμεΑ, εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών, καθώς και μέλη της τοπικής κοινότητας, με μεγάλη προσέλευση.

1) Η Δράση αφορά στη συνέχιση της υποστήριξης λειτουργίας των δομών από τα ΚΔΗΦ/Λοιπά Κέντρα, τα οποία χρηματοδοτούνταν κατά την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 στο πλαίσιο ΠεΠ “ΑΤΤΙΚΗ” 2014-202, μέχρι 31/12/2025.

H ΕΓΝΥΑ με την ένταξη της Δομής στην ΠΠ 2021-2027, εξασφαλίζει τα κάτωθι:

Α) Την παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας και παραμονής σε άτομα με αναπηρίες, ως εξής:

i) εκτίμηση αναγκών, εκπόνηση και εφαρμογή εξατομικευμένου πλάνου εκπαίδευσης, φροντίδας και αποκατάστασης, μεταξύ των οποίων υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης,

ii) εκπαίδευση σε κοινωνικές δεξιότητες και σε δεξιότητες καθημερινής ζωής, με ιδιαίτερη αναφορά σε εφαρμογές της

σύγχρονης τεχνολογίας, στην υποστηριζόμενη λήψη απόφασης και σε προγράμματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας, καθώς και στην προετοιμασία για την αυτόνομη ή υποστηριζόμενη διαβίωση,

iii) ανάπτυξη και προαγωγή των επαγγελματικών/εργασιακών δεξιοτήτων, μεταξύ των οποίων επαγγελματικός

προσανατολισμός και προεπαγγελματική κατάρτιση,

iv) προώθηση στην απασχόληση και εργασιακή ένταξη, με τη χρήση κατάλληλων μεθόδων και εργαλείων,

v) υποστηρικτικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο,

vi) παρασκευή γευμάτων και εστίαση των ωφελούμενων,

vii) ψυχαγωγικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες,

viii) προγράμματα εκπαίδευσης, υποστήριξης και συμβουλευτικής των οικογενειών ή/και των φροντιστών,

ix) προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης της κοινότητας για θέματα που αφορούν στην αναπηρία, στην

καταπολέμηση σχετικών προκαταλήψεων και σην υιοθέτηση σύγχρονων αντιλήψεων για αυτήν,

x) προγράμματα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης για το προσωπικό και τους εθελοντές,

xi) καταγραφή και συνεχής αξιολόγηση των δραστηριοτήτων,

xii) μεταφορά των ωφελούμενων από και προς τη Δομή

Οι παραπάνω υπηρεσίες παρέχονται τουλάχιστον 4 και όχι πάνω από 8 ώρες για κάθε ωφελούμενο ανά ημέρα, κατάτις εργάσιμες ημέρες, περιλαμβανομένης της μεταφοράς των ωφελούμενων από και προς τη Δομή.

Β)Την υλοποίηση δράσεων δικτύωσης και συνεργασίας με κοινωνικούς φορείς/φορείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιώνόπως τα Κέντρα Κοινότητας, και άλλες δομές παροχής παρεμφερών υπηρεσιών και την τοπική κοινότητα γενικότερα(π.χ. δήμους, αθλητικούς, πολιτιστικούς ή άλλου είδους συλλόγους, εκπαιδευτική κοινότητα κτλ), με στόχο τη διασύνδεση της δομής με την τοπική κοινότητα, την ένταξη των ωφελουμένων σε αυτήν και συνεπώς την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε τοπικό επίπεδο.