Η Ε.Γ.Ν.Υ.Α. είναι ένα ειδικό φιλανθρωπικό σωματείο που παρέχει φροντίδα και υποστήριξη σε άτομα με νοητική αναπηρία.

Μια ημέρα που χαράχτηκε βαθιά στις μνήμες μας

Η ώρα 14:20. Ήταν απαραίτητο να εκκενώσουμε την Στέγη μας, καθώς η πύρινη λαίλαπα μας πλησίαζε επικίνδυνα. Αστραπιαία βρέθηκε στο πλευρό μας ο κύριος Giorgos Papanikolaou, Δήμαρχος Γλυφάδας. Με την ευαισθησία του και το ειλικρινές του ενδιαφέρον μερίμνησε για την άμεση μεταφορά μας από τις περιοχές του Δήμου μας που πλήττονταν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Μια ημέρα που χαράχτηκε βαθιά στις μνήμες μας - ΕΓΝΥΑ

Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική από τους καπνούς και τις στάχτες και η ελπίδα της ασφαλούς επιστροφής μας στην Στέγη μας είχε σχεδόν σβήσει. Με πρωτοβουλία και ενέργειες του κ. Γιώργου Πανανικολάου μεταφερθήκαμε στο ΚΑΠΗ Αγίας Τριάδας στην Γλυφάδα.

Με την άφιξή μας έσβησε κάθε ίχνος φόβου και ταλαιπωρίας. Η ομάδα του Δήμος Γλυφάδας (Municipality of Glyfada) κυριολεκτικά μας αγκάλιασε, προσφέροντάς μας ό,τι είχαμε ανάγκη με συναισθηματική και υλική αφθονία. Προσπεράσαμε τις τραγικές στιγμές που ζήσαμε γευματίζοντας μαζί σε κλίμα αγάπης και αλληλεγγύης. Άμεσα ο κύριος Παπανικολάου κατάφερε να βρει διαθέσιμα δωμάτια σε καταλύματα για την φιλοξενία μας.

Εκτιμήθηκε ότι η καλύτερη επιλογή ήταν να διανυκτερεύσουμε στον χώρο του Δήμου, έχοντας ο ένας τον άλλον, χωρίς να χωριστούμε. Ο όμορφος και φιλόξενος χώρος του ΚΑΠΗ λειτούργησε για εμάς σαν ένα σπίτι με όλες τις ανέσεις. Ένα σπίτι που θα μπορούσε να μας φιλοξενήσει για όσο διάστημα κρινόταν απαραίτητο. Βρισκόμαστε πλέον όλοι πίσω στην βάση μας, μετρώντας μόνο μικρές υλικές ζημιές, γεμάτοι με αισθήματα ευγνωμοσύνης και βαθιάς αγάπης για τον υπέροχο αυτό άνθρωπο και την εξαιρετική του ομάδα, που βρέθηκαν στο πλάι μας αυτές τις δυσβάσταχτες ώρες.

Τα λόγια δεν είναι αρκετά για να εκφράσουμε όσα νιώθουμε. Κύριε Γιώργο Παπανικολάου, εκφράζουμε εγκάρδιες ευχαριστίες σε εσάς και την ομάδα σας. Σας αξίζουν τα θερμότερα συγχαρητήρια. Αποδεικνύετε ότι η πρόσφορά στον άνθρωπο, η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια γίνονται αξίες χωρίς όρια όταν η καρδιά είναι ανοιχτή και γεμάτη αγάπη!

1) Η Δράση αφορά στη συνέχιση της υποστήριξης λειτουργίας των δομών από τα ΚΔΗΦ/Λοιπά Κέντρα, τα οποία χρηματοδοτούνταν κατά την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 στο πλαίσιο ΠεΠ “ΑΤΤΙΚΗ” 2014-202, μέχρι 31/12/2025.

H ΕΓΝΥΑ με την ένταξη της Δομής στην ΠΠ 2021-2027, εξασφαλίζει τα κάτωθι:

Α) Την παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας και παραμονής σε άτομα με αναπηρίες, ως εξής:

i) εκτίμηση αναγκών, εκπόνηση και εφαρμογή εξατομικευμένου πλάνου εκπαίδευσης, φροντίδας και αποκατάστασης, μεταξύ των οποίων υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης,

ii) εκπαίδευση σε κοινωνικές δεξιότητες και σε δεξιότητες καθημερινής ζωής, με ιδιαίτερη αναφορά σε εφαρμογές της

σύγχρονης τεχνολογίας, στην υποστηριζόμενη λήψη απόφασης και σε προγράμματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας, καθώς και στην προετοιμασία για την αυτόνομη ή υποστηριζόμενη διαβίωση,

iii) ανάπτυξη και προαγωγή των επαγγελματικών/εργασιακών δεξιοτήτων, μεταξύ των οποίων επαγγελματικός

προσανατολισμός και προεπαγγελματική κατάρτιση,

iv) προώθηση στην απασχόληση και εργασιακή ένταξη, με τη χρήση κατάλληλων μεθόδων και εργαλείων,

v) υποστηρικτικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο,

vi) παρασκευή γευμάτων και εστίαση των ωφελούμενων,

vii) ψυχαγωγικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες,

viii) προγράμματα εκπαίδευσης, υποστήριξης και συμβουλευτικής των οικογενειών ή/και των φροντιστών,

ix) προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης της κοινότητας για θέματα που αφορούν στην αναπηρία, στην

καταπολέμηση σχετικών προκαταλήψεων και σην υιοθέτηση σύγχρονων αντιλήψεων για αυτήν,

x) προγράμματα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης για το προσωπικό και τους εθελοντές,

xi) καταγραφή και συνεχής αξιολόγηση των δραστηριοτήτων,

xii) μεταφορά των ωφελούμενων από και προς τη Δομή

Οι παραπάνω υπηρεσίες παρέχονται τουλάχιστον 4 και όχι πάνω από 8 ώρες για κάθε ωφελούμενο ανά ημέρα, κατάτις εργάσιμες ημέρες, περιλαμβανομένης της μεταφοράς των ωφελούμενων από και προς τη Δομή.

Β)Την υλοποίηση δράσεων δικτύωσης και συνεργασίας με κοινωνικούς φορείς/φορείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιώνόπως τα Κέντρα Κοινότητας, και άλλες δομές παροχής παρεμφερών υπηρεσιών και την τοπική κοινότητα γενικότερα(π.χ. δήμους, αθλητικούς, πολιτιστικούς ή άλλου είδους συλλόγους, εκπαιδευτική κοινότητα κτλ), με στόχο τη διασύνδεση της δομής με την τοπική κοινότητα, την ένταξη των ωφελουμένων σε αυτήν και συνεπώς την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε τοπικό επίπεδο.